Kostpolitik

Kostpolitik for Ravsted Børneunivers

Vi har her i Ravsted Børneunivers udarbejdet følgende kostpolitik, dels så vi kan få skabt en fælles holdning til, hvad madpakken kan indeholde og arbejde mod samme mål, så både forældre og børn kan få kendskab til de 7 kostråd. Børn har ofte forkerte madvaner med stort forbrug af sodavand, saft, slik og chips! Samtidig springes hovedmåltider over og den fysiske aktivitet falder.

Vores overordnede mål for Ravsted Børneunivers kostpolitik:

• At skabe sunde kostvaner hos børn og unge i Universet med henblik på fremme af sundhed og velvære som giver børnene mulighed for at udvikle sig optimalt – motorisk, mentalt og socialt.
  • At fremme børnenes koncentration og energi med henblik på øget udbytte af undervisningen / indlæringen
  • At skabe glade aktive børn, som trives.
  • At forebygge kostrelaterede sygdomme på længere sigt, så som overvægtsproblemer, spiseforstyrrelser og fejlernæring.

Forslag til nye tiltag:

• Ønske om en årlig emneuge omkring kost og motion i forbindelse med motionsdagen. Evt. spises en energirigtig morgenmad i klasserne hver dag i hele uge.
  • På forældremødet hvert år snakkes om madpakker og spisepauser – kontaktforældre står for oplæg.
  • Mindst en gang årligt snakkes i klassen om madpakker (og morgenmad og mellemmåltider), evt. efterfulgt af fælles frokost eller medvirkende til tilberedelse af frokost i skolekøkkenet.
  • Ønske om en månedlig fællesfrokost for hele Universet ved hjælp af frivillige.

Vi vil i Ravsted Børneunivers gerne være medvirkende til og samarbejde med hjemmene om, at vores børn og elever får en viden om sund kost.

Vi forventer, at eleverne har spist morgenmad, inden de møder i skolen. I børnehaven tilbydes morgenmad indtil kl. 8.00 i form af havregryn eller cornflakes. Det forventes også at alle har en madpakke med hjemmefra, samt de der skal i fritidsordningen.

I børnehaven er der frugtordning hver eftermiddag ca. kl. 14.30

Det anbefales at alle børn og elever drikker mælk eller vand. Det er muligt at tilmelde sig skolemælk – www.skolemaelk.com. Børn og elever har hele tiden adgang til koldt frisk vand.

Se også følgende websides for information: www.forbrug.dk

www.mejeriforeningen.dk  www.fvst.dk  www.madpakkeservice.dk  www.altommad.dk  www.enletterebarndom.dk

Gode ting i madpakken

• Groft brød
  • Grønsagsstave
  • Ostestave
  • Minimajs
  • Radiser
  • Nye kogte kartofler
  • Sukkerærter
  • Tomater
  • Pastasalat
  • Grove pizzasnegle
  • Grove pølsehorn
  • Kyllingelår
  • Hårdkogte æg
  • Frikadeller
  • Peberfrugt
  • Tørret frugt (f.eks. svesker, abrikoser, rosiner)
  • Salat (pasta, råkost, kartofler)

Mindre gode ting i madpakken

• Danone Yoghurt
  • Hvidt brød
  • Kage
  • Kiks
  • Pålægschokolade og nutella
  • Saft/juice/kakaomælk
  • Mælkesnitter

Forbudte ting i madpakken

• Chips
  • Slik
  • Sodavand

I forbindelse med børnefødselsdage på skolen og i børnehaven er ovenstående også vejledende.

Alt med måde!

Ravsted Børneunivers Kostpolitik.pdf Shape Created with Sketch.